Friday, March 18, 2011

WOAH!! seronoknye buat kek asam manis =)

Hai u all..u all sihat tak? mesti sihat punye la..kalau tak sihat macam mane boleh bace blog aku kan..huhu..yela..orang sakit tak bagus main tenet ni..sebab ape tau? sebab nye aku sendiri tak tau..HAHA..*die yang  buat lawak bodoh die sendiri yang ketawa..biasa la da cara hidup aku yang pelik macam ni..nak wat macam mane..HAHA..

Ok-ok..straight to the point..aku nak kongsi resepi dengan u all..u all suke tak?kalau suke sila angkat tangan macam usop~HAHA..ok la..semalam satu hari penat..mana taknye asik gaul adunan kek tuh..kek asam manis ni tak payah tepung tau..ganti kan dengan biskut kering jew..ok la aku tunjuk gambar bahan-bahannye k..tapi aku tak guna gm tau..aku guna barapa cawan jew..huhu...


buttercup..2 cawan..


biskut kering yang telah dikisar halus..4 cawan..
gula halus..2 cawan.
telur 5 biji..
asam duit..ikut suke hati la yek..kalau boleh beli banyak sikit..takut tak cukup..
tepung penaik..1 1/2 sudu besar..
isen vanilla..1 1/2 sudu kecik..
susu pekat..setengah tin..
Cara-cara membuatnye..gaul sebati buttercup dan gula halus sehingga buttercup tuh jadi kembang..*macam yek yo oh jew aku ni..huhu..pastu masuk kan telur 5 biji..gaul lagi sehingga kembang..*kembang ke naik ke entah la aku sendiri tak tahu..aku main agak-agak jew..huhu..pastu letak kan isen vanilla 1 1/2 sudu kecik..gaul lagi..gaul lagi..baru letak kan biskut yang telah dihancurkan..*dihancurkan kew di kisar sehingga halus? HAHA..dan masuk kan tepung penaik sekali..gaul sehingga sebati..=) pastu masukkan susu pekat 1/2 tin..baru la dikata kan kek asam MANIS..huhu..gaul lagi sehingga sebati..

Setelah adunan nye da siap..panaskan kukus kita..tunggu sehingga air mendidih..sapu kan loyang kita dengan buttercup..pastu dengan tepung pulak..u all mesti tak tahu loyang tuh ape kan..jap aku tunjuk gambar kat u all..loading~
ni la dipanggil loyang..
Pastu u all masuk kan loyang tuh dekat tempat kukus yang telah beruap..*cewah! huhu..then u all masukan la adunan kedalam loyang kita tadi..masuk kan tiga senduk..tutup tunggu die separuh masak..then rata kan duit asam manis kita..macam ni..
rata kan duit asam manis...
Then letak lagi adunan nye (macam kek lapis la kata kan) jap aku tunjuk gambar yang letak adunan nye lagi..
rata kan adunannyer untuk tutup asam manis tuh..
Ingat! setiap lapisan kena letak tiga senduk adunan..kalau u all letak suke hati nanti tak cukup lor..then buat la sampai habis adunan tuh..pastu u all tunggu la dalam 30jam untuk dimasak..sehingga la kek tuh betol-betol masak..*aku membebel macam u all faham jew kan?mesti u all tak faham..HAHA..kalau u all nak lebih lanjut..cari la resepi kat mr/mrs google yek..huhu..suda siap macam ni la bentuk rupenya..
lawa kan?huhu..


Now! aku kena buat lagi sebiji ni..sebab nak bawak balik kampung ade kenduri syukuran..*yeke kenduri syukuran..whatever la..*sebenarnye tengah kusut ni..huhu..ok la..jumpe lagi ok..harap u all buat-buat faham la yek..kalau faham nak buat..mintak izin dengan aku la yek..hehe..
cincau~


No comments:

Post a Comment

korang suka tak?
try lah komen sikit..=p